La higiene dental de les mascotes és un dels motius més freqüents de visita al veterinari. Si abandonem la higiene bucal dels nostres bitxus, això pot derivar en problemes futurs molt més preocupants.
La neteja bucal de les nostres mascotes és primordial a l’hora de prevenir possibles molèsties provocades per diferents causes. Algunes conseqüències d’una incorrecta higiene bucal són el mal alè, les molèsties a l’hora de mastegar aliments durs, trastorns de la digestió, etc. I, en casos més greus, la pèrdua dental i l’aparició de les conseqüències derivades d’una infecció crònica que pot afectar a altres òrgans interns.
En el transcurs de la seva vida moltes mascotes presenten problemes dentals. En el cas dels gossos, concretament, més d’un 85%, majoritàriament d’avançada edat o pertanyents a races petites. En el cas dels gats ens situem en un 70%.
Els problemes d’higiene dental no acostumen a tenir conseqüències greus si es tracten a temps. Tot i així, si la descuidem en excés, una complicació petita pot transformar-se en afeccions molt més greus.
Els problemes dentals més comuns en animals de companyia són:
- Mal alè:La causa principal són els bacteris, que s’introdueixen sota de les genives. És més freqüent en gossos mitjans o petits.
- Acumulació de tosca: Dins la boca dels nostres bitxus hi habita un gran nombre de microorganismes, entre els quals hi ha bacteris. Els gèrmens poden arribar a acumular-se originant el que coneixem com a placa. Quan aquesta placa se solidifica i s’endureix es genera la tosca. Si els bacteris no s’eliminen, es poden originar problemes més greus com la gingivitis.
- Pèrdua de peces dentals: En casos molt complicats els bacteris poden arribar a l’arrel de la dent, complicant el problema i derivant en malalties periodontals que poden implicar la pèrdua de les peces dentals afectades.
Pel que fa a la placa, aquesta pot eliminar-se a través del raspallat, però no la tosca. Per a fer-ho haurem d’acudir al nostre veterinari i dur a terme una neteja professional.
Com heu pogut observar, és primordial tenir cura de la higiene bucal de les nostres mascotes per evitar futures repercussions. Per aquest motiu, des que la mascota és un cadell es recomana una visita anual al veterinari per dur a terme una valoració bucal i procedir a fer una neteja en cas que sigui necessari.
Consells per una bona higiene dental en animals de companyia
- Realitza una revisió dental al menys una vegada a l’any al teu veterinari de confiança. Si es considera necessari es durà a terme una neteja bucal, sempre sota anestèsia general.
- Ser constants en la higiene bucal dels nostres bitxus per tal d’evitar haver de fer neteges professionals.
- Pots aprendre com raspallar les dents de la teva mascota i fer-ho setmanalment. Has de tenir en compte que hauràs d’emprar pasta de dents específica, pensada per enfortir l’esmalt dental i reduir els bacteris.
- Cal tenir especial cura amb els bacteris, ja que si aconsegueixen arribar al torrent sanguini la nostra mascota pot patir problemes sistèmics molt greus.
- També existeixen joguines que ajuden a mantenir la salut bucal en un bon estat. Per exemple, existeixen llaminadures fetes de làmines per mossegar que mantenen en bon estat les dents, a banda de prevenir la tosca. Un altre exemple és una curiosa pilota de rugby dissenyada per saciar la necessitat de mossegar que molts gossos tenen.
Tot i així, la opció més efectiva per a la neteja diària de les dents és el raspallat.
La neteja dental
La neteja bucal en animals de companyia se centra principalment en l’eliminació de la tosca. A banda d’això, el veterinari també valorarà aspectes com les genives, la llengua, els llavis o la part superior de la gola de l’animal.
Com hem comentat, és necessària l’aplicació d’anestèsia general.
Un dels signes que t’alertarà que el teu bitxu necessita una neteja bucal és el mal alè. També, si observes taques marronoses o verdoses a les seves dents et recomanem que no triguis en dur-lo al veterinari. Finalment, el mateix si perceps una vermellor excessiva a les genives o presencia de llagues.
Altres signes de mala higiene bucal són la decoloració dental, el babeig excessiu, dents trencades, sagnat de la boca o esternuts repetits.
Finalment, des de Bitxus Clínica Veterinària et convidem a fer una visita anual des del primer any de vida de la teva mascota. Si cuidem la higiene bucal des del principi evitarem complicacions futures!