L’enverinament en gossos és un fet que suposa una preocupació per als amos de les mascotes, degut a la falta de control que genera i al seu origen. Per una banda, pot ser que el gos ingereixi alguna substància nociva a la nostra llar de forma accidental. D’altra banda, i com potser ja sabeu, hi ha persones que incomprensiblement enverinen gossos aliens de manera deliberada.
Com amb molts problemes de salut dels nostres peluts, si el nostre gos pateix un enverinament les nostres decisions determinaran el futur del problema i el temps serà or!
Per aquest motiu, és convenient saber quins són els símptomes que provoca l’enverinament, les causes que poden provocar-lo i què podem fer per ajudar-lo.
-
Formes d’enverinament
Pel que fa als gossos, l’enverinament normalment es duu a terme a través de la ingesta de substàncies tòxiques per via oral. Tot i així, existeixen casos on la via d’entrada no és aquesta.
El verí també pot inhalar-se i ser absorbit pels conductes respiratoris de l’animal. En aquest casos, el verí acostuma a presentar-se en forma de pols.
Finalment, també és possible la intoxicació a través de la pell. Si la intoxicació és cutània, l’agent tòxic entrarà en contacte amb el nostre pelut i s’estendrà per tot l’organisme.
-
Causes més freqüents
Tot i que existeixen les intoxicacions voluntàries, cal destacar que la majoria d’enverinaments en gossos es produeixen de manera accidental. Per exemple, un simple mal gest a casa pot fer que ens caigui un producte de neteja al terra i el nostre gos es dirigeixi instantàniament a llepar-lo.
Així doncs, algunes de les substàncies més perilloses i nocives per als nostres gossos són:
- Medicaments per a persones: els fàrmacs més comuns com els analgèsics o antiinflamatoris són causants de problemes greus en gossos com a fallades hepàtiques, insuficiència renal o arítmia.
- Productes de neteja: la bona olor de molts articles de neteja crida l’atenció de molts gossos, podent arribar a provocar greus problemes respiratoris i digestius.
- Alcohol i tabac: la intoxicació en gossos amb alcohol o tabac té conseqüències similars que en el cos humà, però el seu avenç té un ritme molt més ràpid. Aquestes dues substàncies poden provocar vòmits, nàusees, problemes respiratoris greus i, en casos més avançats, l’estat de coma o la mort.
- Pesticides, fertilitzants, hams i productes antiparàsits: una de les causes més perilloses d’intoxicació canina és la ingesta d’aquests productes. Si presenciem que la nostra mascota n’ha pres algun, és important dirigir-se al veterinari amb màxima urgència.
-
Símptomes de l’enverinament
Els símptomes d’un enverinament poden sorgir de manera gairebé instantània a la intoxicació, però també poden produir-se passades unes hores. Els símptomes més habituals són:
– Vòmits i diarrea, de vegades amb presència de sang
– Marejos i nàusees
– Febre amb convulsions i espasmes
– Salivació excessiva
– Rigidesa muscular
– Paràlisi parcial o general
– Pèrdua de l’apetit
– Miccions excessives
– Desorientació, dificultat per mantenir-se dret/a
– Pupil·les dilatades
-
Què puc fer si el meu gos/sa pateix un enverinament?
Després de tot el que hem esmentat, el més adient en detectar un enverinament és dirigir-nos amb celeritat a un centre veterinari. Tot i així, aportem algunes pautes interessants per si el trasllat al centre veterinari no pugui efectuar-se.
- Moure’l a una zona de la casa ventilada, il·luminada i oberta
- Mai s’ha d’intentar provocar-li el vòmit a l’animal. Sobretot en casos d’ingesta d’una substància corrosiva, irritant o quan s’ha empassat un objecte afilat.
En altres casos, és possible que el veterinari indiqui la inducció del vòmit. - Raspallar el seu pelatge pot ser una bona opció, ja que la substància s’esbandirà. També podem banyar-lo amb aigua quan la intoxicació s’hagi produït per la pell.
- Si la intoxicació s’ha dut a terme per una absorció a les mucoses o els ulls, és recomanable que li netegis la zona amb aigua abundant.
- No donar-li líquid, menjar o remeis casolans; hem de saber primer quin tipus de verí ha ingerit per actuar al respecte!
En definitiva, com heu pogut observar, un enverinament no és cap ximpleria. Cal que estiguem ben alerta dels símptomes que pugui presentar i de la seva evolució, tot i que des de Bitxus Clínica Veterinària aconsellem dirigir-se sempre a un veterinari per fer una valoració precisa del cas i actuar-ne en conseqüència.