Els canvis bruscs de temperatura suposen un desequilibri corporal en moltes espècies d’éssers vius. És per això que amb el pas del temps el cos dels diferents animals ha desenvolupat defenses naturals per lluitar contra aquest desajust.
En el cas dels humans comptem amb la sudoració, que ens permet transpirar i regular l’excés de calor. Tot i això, no totes les espècies animals posseeixen mecanismes tan eficaços i sofisticats, com és el cas dels gossos. De fet, els gossos no suen, de manera que no poden eliminar l’excés de calor com ho fem nosaltres. Per aquest motiu, els cans es converteixen en candidats potencials a patir una hipertèrmia o cop de calor. Sabríeu com actuar en cas que el vostre gos en patís un? A continuació us ho expliquem detalladament.
Primerament, cal saber que els gossos no suen, de manera que no poden eliminar l’excés de calor com ho fem nosaltres. En contrapartida, els gossos transpiren i també poden refrescar-se mitjançant els coixinets de les potes, a través de la llengua o bé emprant la respiració esbufegant. També poden fer-ho a través de la panxa, quan s’estiren a superfícies fresques. Tot i això, l’esforç que han d’invertir-hi no fa que obtinguin resultats especialment òptims.
Què és exactament un cop de calor?
Un cop de calor (hipertèrmia) té lloc quan un gos experimenta un augment de temperatura corporal de manera brusca i sobtada. Aquest increment en la temperatura pot arribar a superar els 40°, temperatura que el seu cos és incapaç de regular, provocant així una disfunció orgànica greu.
A banda d’un increment en la temperatura corporal, és probable que l’animal presenti panteixos, una salivació excessiva, respiració accelerada, vòmits o diarrea. Els símptomes també poden incloure tambalejos, convulsions i en casos greus, pèrdua de consciència.
Les causes que provoquen els cops de calor en gossos són diverses. Existeixen per una banda els factors ambientals, però també influeixen les condicions base de l’animal; l’edat, la condició de sobrepès i també la raça.
• L’edat: els cadells I els gossos més grans són més propensos a patir cops de calor.
• Obesitat: el sobrepès i altres malalties cardíaques disminueixen la capacitat del gos d’expulsar l’excés de calor.
• Anatomia de certes races: gossos com el Bulldog Anglès, Bulldog Francès, Carlí, Bòxer, Pequinès tenen el tret comú de tenir el musell camús. Per aquesta raó tenen més dificultat d’expulsar la calor a través de la respiració i són més susceptibles a patir malalties respiratòries.
Què puc fer per prevenir el cop de calor?
• Porta aigua a sobre sempre que puguis. Busca un lloc amb ombra per resguardar-la i que es mantingui neta i fresca.
• Evita passejar-lo a les hores més centrals del dia on es concentren les temperatures més altes. Prioritza les hores primerenques del matí o l’arribada del vespre. D’aquesta manera evitaràs que els coixinets de les potes, part per on transpiren els gossos, es cremin i es dificulti el procés.
• Si vols fer activitat física intensa amb el teu amic pelut no, ho facis en els moments I llocs on més es concentra la calor.
• Mai deixis el gos tancat dins el cotxe. Si el vehicle està exposat directament al sol, la temperatura de l’interior pot augmentar fins a 20°, fet que podria acabar causant la seva mort en pocs minuts.
Com actuo si el meu gos està patint un cop de calor?
Un cop de calor en un gos és una emergència veterinària, per la qual cosa et recomanem que et dirigeixis a un centre veterinari el més ràpid que et Sigui possible.
Si no tens opció d’accedir a un veterinari, els següents consells et seran d’ajuda. Així i tot, intenta dirigir-t’hi com més aviat millor.
• Baixa la seva temperatura refrescant el cos del gos amb una tovallola mullada. Incideix en la part de les potes, aixelles i engonals. Intenta també humitejar-li la boca sense obligar-lo a beure.
• És important que la baixada de temperatura aconsegueixi estabilitzar l’animal a 39 °C i que sigui progressiva.
• Utilitza un ventilador, l’aire condicionat o un ventall per proveir-lo d’aire.
• Fes-li massatges a la part inferior de les potes per afavorir la correcta circulació de la sang.
• Treu-li el morrió si en porta, ja que això dificultarà el panteix.
En definitiva, un cop de calor en un gos pot tenir conseqüències greus i irreversibles. Per això, és imprescindible actuar amb rapidesa i dirigir-se a un veterinari el més aviat que sigui possible.