El canvi d’hàbits forçat per la situació en la qual ens trobem pot resultar estressant per les nostres mascotes. Recordem que els animals estan habituats a unes rutines i horaris; l’alteració d’aquestes rutines i la falta de predicibilitat per part de l’animal pot provocar situacions d’estrès. Així doncs, com afecta el confinament a les nostres mascotes?
- Gats:
Els gats estan habituats a tenir estones de calma, recordem que dormen unes 18 hores al dia. Si conviuen amb nens, molts cops aprofiten quan els nens són a l’escola com a estona de pau i descans. En aquests moments la presència constant dels nens a casa pot fer que no puguin descansar tot el que ells necessiten. Per aquest motiu es recomana proporcionar-li una zona segura on el gat es pugui retirar lluny dels sorolls, nens i altres animals. Així doncs, ells es poden refugiar allà si ho necessiten.
Podem crear aquestes zones amb una barrera física o també els hi podem proporcionar zones de descans en alçada, on ningú més pugui arribar.Per altra banda els gats són animals que de forma natural estan dissenyats per respondre de manera ràpida i intensa a les amenaces que poden percebre de forma sobtada. Amb això incloem les casserolades i aplaudiments, que els poden provocar un estat d’activació agressiu per defensar-se d’aquests sorolls. La reacció pot ser diferent en cada animal, per això recomanem aprofitar els moments quan està programat realitzar aquestes demostracions per tancar-los a una habitació aïllada dels sorolls i donar-los la seva ració de menjar humit. Si en obrir-los veiem que la seva postura corporal no és relaxada els hi haurem de proporcionar més temps de tranquil·litat a l’habitació.Per últim, però no menys important, hem d’intentar proporcionar estimulació mental als nostres felins amb jocs de caça, amagatall o simplement proporcionant un lloc segur per mirar a l’exterior, per exemple, a través d’una finestra.
-
Gossos:
En general, els gossos són animals molt més sociables que els gats, però això no vol dir que no necessitin moments d’independència. Hem d’intentar mantenir la rutina de passejos el màxim possible, adaptant-nos a la situació actual.
Donat que no podem fer passejos llargs ni interactuar amb altres gossos o propietaris, podem proporcionar al nostre animal estimulació mental a través d’una major permissivitat en ensumar el marcatge d’altres animals al carrer. Inclús, si el caràcter del gos ho permet, podem llençar premis a terra i que els vagin trobant.Molts haureu comprovat que el gos no vol tornar a casa després d’un passeig curt. D’aquesta manera, pots aprofitar la tornada a casa per a proporcionar-li un recurs amb molt valor per ell. Això pot ser: una sessió de carícies, una joguina especial, un menjar que li agradi molt…
Com la situació sembla que va per llarg, estem exposant al nostre animal a crear un “hiperapego” amb la nostra persona, provocant un problema de comportament quan tornem a la normalitat. Per intentar evitar aquesta situació, recomanem deixar a l’animal sol a una zona sense contacte físic, visual ni auditiu amb nosaltres. També proporcionar-li algun tipus de joguina interactiva dispensadora de premis. D’aquesta manera l’animal entendrà que la nostra absència també és bona.
Si el nostre animal és sensible a sorolls forts, recomanem, igual que en gats, abans que comenci el soroll portar-lo a una habitació aïllada i proporcionar-li un estímul agradable (menjar, joguines…).
També cal recalcar que l’exercici cognitiu és positiu en la seva justa mesura, i recordem que tot canvi brusc i exagerat en aquest tipus d’exercicis pot tenir la seva contrapartida negativa.En definitiva, els canvis poden ser bons amb moderació, sinó la tornada a la rutina pot provocar situacions d’estrès en l’animal.
En definitiva esperem que aquest escrit us ajudi a millorar el benestar de les vostres mascotes i a intentar evitar problemes futurs causats durant aquest confinament.